ÚTMUTATÓ A TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉK KIVÁLASZTÁSÁHOZ

Tűzoltó készülék kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni. Az első és legfontosabb, hogy milyen típusú tüzet szeretnénk oltani. Ehhez ismernünk kell az anyagokat a veszélyességi övezetben. A lenti táblázat tartalmazza , hogy mely oltóanyagok, milyen tüzek esetén alkalmazhatóak.

Tuzolto_keszulek_kisokos

Oltásteljesítmény többlet = Nagyobb biztonság

Aki próbált már vásárolni tűzoltó készüléket, általában csak annyi információt kap, hogy ez bizony egy 6 kg-os porral oltó (hibásan: poroltó), de arról kevés szó esik, hogy mit is jelentenek a készülék feliratozásán a 34A, 183B, 43A, 233B, 55A feliratok. Ha teljesen közérthetően szeretnénk lefordítani, akkor ez hasonló, mint mikor egy autót egy hagyományos 1.4 literes 75 lóerős motorral veszünk meg, vagy 2.0 literes 150 lóerős motorral. De itt a teljesítmény többlet a biztonságot jelenti, tehát annál nagyobb tüzet lehet eloltani vele, minél nagyobb teljesítményű.

Minden készüléket bevizsgálnak, hogy mekkora tüzet képes eloltani és ez az oltási teljesítmény kerül fel a címkére. Egy ABC porral oltót bevizsgálnak szilárd anyagok tüzeinek oltására, ennek módja, hogy egy farakás egységtüzet kell eloltani a készülékkel, a szám (pl 34A, 43A, 55A) azt mutatja meg milyen hosszú volt ez a máglyatűz, amit sikerült eloltania. Két példa, képpel ábrázolva, hogy érzékelhessük a  különbséget.

A képen jól látható, hogy mennyit számít a két vizsgálati egység tűz hossza.

Bár a méretek nem 100%-ban helyesek, de 1 raklap csoporttal többet olthatunk.

A fentiek alapján jól látszik, hogy mennyivel korszerűbb és fejlettebb egy 43A vagy 55A oltási teljesítményű készülék. Köszönhető ez annak, hogy a gyártók egyes piacokon (ilyen például a német) folyamatosan törekednek arra, hogy kiemelkedő minőségű és minél hatékonyabb készülékkel legyenek a piacon. Azonban találkozhatunk még jelölésekkel a készüléken, ez pedig a folyadék tüzekre vonatkozó oltási teljesítmény (144B, 183B, 233B). Itt a szám azt határozza meg, hogy mekkora mennyiségű éghető folyadékot tudunk eloltani, ha megfelelő hatékonysággal üzemeltetjük. Képpel itt is egyértelműbb a különbség.

A folyadékok tüzek mennyiségének különbsége 10 literes benzines kannákkal ábrázolva.

Mit ír elő a jogszabály?

Az 54/2014. BM rendelet szerint a készüléket a létesítmény alapterülete alapján kell meghatározni. Ha robbanásveszélyes anyagot tárolunk, akkor szigorúbbak a szabályok. A termékeink között minden készüléknél fel van tüntetve a készülék oltási teljesítménye alapján érvényes oltóanyag egység érték. A hazai jogszabály Európában az egyik megengedőbb. Próbáljunk elszakadni attól a gondolattól, hogy azért kell készülék, mert kötelező.

A tűzoltó készülékek esetében az oltásteljesítményekhez tartozó oltóanyagegység-mennyiségeket a Országos Tűzvédelmi Szabályzat 16. mellékletben foglalt 1. táblázat tartalmazza.
Abban az esetben, ha egy önálló rendeltetési egységben A és B osztályú tüzek is előfordulhatnak és a készenlétben tartott tűzoltó készülék olyan A és B osztályú tűz oltására alkalmas, melyekhez különböző oltóanyag-egységek tartoznak, akkor a kisebb oltóanyag-egységet kell figyelembe venni.

16_malleklet_1_lepes16_melleklet_2_lepes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Javaslatunk az, hogy minden esetben a robbanásveszélyes oszlopot vegye figyelembe. 800 nm alapterületre nem elegendő egy készülék!

Egyes esetekben az Országos Tűzvédelmi Szabályzat meghatározza, hogy pontosan milyen készüléket kell készenlétben tartani.

Ezt a terméket választják a legtöbben: BAVARIA PRÉMIUM 6 KG-OS ABC PORRAL OLTÓ 34A, 183B C – VoleX P6

A maximális biztonságra törekvők pedig ezt: BAVARIA PRÉMIUM 6 KG-OS ABC PORRAL OLTÓ 55A 233B C (!) – VoleX P6 XL (+ fali tartó)

Porral oltó vagy habbal oltó?

A kérdést hosszan lehetne taglalni, de talán a legjobb, ha megnézzük ezt a videót. Ne csak porban gondolkodjunk!

A hab sokkal tisztább oltást biztosít, így az utólagos költségek alacsonyabbak lesznek. Habbal oltók már elérhetőek 27A 144B oltási teljesítménnyel, vagy akár 43A 233 B teljesítménnyel.

Éghető gázok oltására azonban nem használható!

Népszerű habbal oltónk: BAVARIA 6 LITERES HABBAL OLTÓ 27A 144B – SORAX-S

Milyen készüléket válasszunk konyhába?

Az olaj és zsír tüzeknél azonban komolyabb ellenállással kell számolnunk, erre a feladatra pedig 2005 óta léteznek készülékek. Sajnos hazánkban ezek nem kaptak eddig kiemelkedő figyelmet, így célunk, hogy minél népszerűbbé tegyük. Ezek az ABF habok fagyállóak és kis méretük ellenére is kiemelkedő biztonságot nyújtanak. Egy 2 literes készülékkel, akár 40 liter olajtüzet is el tudunk oltani!

OLAJ ÉS ZSÍR TÜZET TILOS VÍZZEL OLTANI!

Egy ABF készülék bemutatója.

Otthoni, éttermi, konyhai környezetre ajánlott készülékünk: BAVARIA 2 LITER ABF HABBAL OLTÓ 5A 34B 40F 

 Villamos és informatikai tüzek esetén

Ezekben az esetekben a legnagyobb gondot az okozza, hogy a víznek, habnak, pornak van egy takaróhatása vagy nedvességtartalma. Nagy értékű gépeknél ez komoly károsodáshoz vezethet. Forgó mozgó alkatrészeknél a porral oltó komoly koptatóhatást fejt ki. Ezekre az esetekre válasszunk szén-dioxiddal oltót. Ezekből elérhető 2 kg és 5 kg töltettömegű, mleynél arra kell figyelnünk, hogy használat után szellőztessük át a helyiséget.

Forgalmazott szén-dioxiddal oltóink: Sigma sorozat

Járműveken készenlétben tartandó készülékek

Az erre vonatkozó előírásokat a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet tartalmazza, az alábbiak szerint.

Tehergépkocsin, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön az össztömeg alapján:

3500 kg – 12 000 kg megengedett legnagyobb össztömegű jármű esetében: 1 db 6 kg-os porral oltó

12 000 kg -ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű jármű esetében 1 db 12 kg-os porral oltó vagy 2 db 6 kg-os porral oltó

 

Autóbuszon a szállítható személyek száma alapján:

30 személy befogadóképességig 1 db 3 kg-os porral oltó

31—100 személy befogadóképesség között 1 db 6 kg-os porral oltó

100 személy befogadóképesség felett 1 db 12 kg-os vagy 2 db 6 kg-os porral oltó

Egyéb készülékkel csak akkor helyettesíthető, ha az egyéb oltóanyaggal(tehát nem por) rendelkezik.

Tehát például habbal oltóval, de nem helyezhető el ilyen oltási teljesítményekkel porral oltó.

HA A LEGJOBB MEGOLDÁST VÁLASZTJA, BIZTONSÁGBAN TUDHATJA MAGÁT! CSAK A LEGJOBB LEHET ELEGENDŐ!

hatter